KNMT Friesland

Matthijs Luitjes

Lezing: Ergonomie in de tandartsenpraktijk

Door: Matthijs Luitjes, Fysiotherapeut Praktijk NSA Groningen, docent Myofasciale Pijn Seminars Groningen, Trainer/spreker Ergonomic Solutions.

Werkgerelateerde klachten in de tandartspraktijk komen veelvuldig voor. Tijdens deze lezing leer je de meest voorkomende oorzaken van werkgerelateerde klachten voorkomen, herkennen, en indien al aanwezig, aanpakken. Je krijgt helder inzicht in de verschillende risico’s die je als tandarts loopt tijdens het werk en leert hoe je hier strategisch op kan anticiperen. Kennis met betrekking tot de pathofysiologische achtergrond en aetiologie van myofasciale pijn / myofasciale trigger points wordt tijdens de lezing vertaald naar praktische tips voor de tandheelkundige, zowel voor op de werkvloer als thuis. We bespreken 7 kernprincipes voor het voorkomen van werkgerelateerde pijn in de tandartspraktijk. Na het volgen van de lezing weet je waar je verbeterpunten liggen, zodat je er thuis en in de praktijk direct je voordeel mee kan doen.

WORKSHOP: EGONOMIC SOLUTIONS IN DE PRAKTIJK

Door: Matthijs Luitjes, Fysiotherapeut Praktijk NSA Groningen, docent Myofasciale Pijn Seminars Groningen, Trainer/spreker Ergonomic Solutions.

Tijdens deze hands-on workshop gaan we de tijdens de lezing opgedane kennis verder omzetten naar toepasbare tips en oefeningen voor in de praktijk. Met behulp van een tandartsstoel, een behandelkruk en EMG-apparatuur laat ik je ervaren hoe je in de meest optimale houding aan de stoel kan werken, zodat je dit gemakkelijk in je eigen werksetting kan implementeren. De workshop wordt afgewisseld met dynamische ontspanningsoefeningen, ademhalingstechnieken en het aanleren van zelfbehandelingstechnieken om werkgerelateerde pijn te verlichten. Er is veel ruimte voor interactie zodat je met een ‘advies op maat’ verder kan in de tandheelkundige praktijk

Matthijs Luitjes studeerde in 2006 af als fysiotherapeut aan de Hanzehogeschool in Groningen. Gedurende 6 jaar deed hij ervaring op als fysiotherapeut bij zowel een gezondheidscentrum als enkele particuliere fysiotherapiepraktijken. In 2010 rondde hij de cursus ‘Myofasciale pijn’’ af bij ‘Myofasciale Pijn Seminars Groningen’. Sinds 2012 is Matthijs werkzaam bij de Praktijk voor Nek-, Schouder- en Armklachten in Groningen.

Naast fysiotherapeut is Matthijs sinds 2014 docent bij ‘Myofasciale pijn seminars Groningen’ (www.myofascialepijn.nl) en het Nederlands Paramedisch Instituut (NPi). Matthijs geeft regelmatig workshops voor tandartsen en lezingen voor andere specialisten. In 2014 was hij een van de organisatoren van het myofasciale pijncongres in Groningen. 

Hij is aangesloten bij het Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie (KNGF), lid van de European Society for Shoulder and Elbow Rehabilitation (EUSSER) en de International Myopain Society (IMS).