KNMT Friesland

MARIËTTE LOKKEN

Lezing: POLYFARMACIE BIJ OUDEREN

Tijdens deze lezing zal zij ingaan op de prevalentie van polyfarmacie in de tandheelkundige praktijk. Welke informatie haal je uit de medische anamnese? Welke medicatie veroorzaakt xerostomie en/of hyposialie? Hoe stel je vast dat er sprake is van hyposialie en wat kunnen de mogelijke tandheelkundige gevolgen zijn? Welke richtlijnen zijn er op het gebied van hyposialie en hoe maak je de vertaalslag naar de praktijk? Kun je verzekeringstechnisch iets met hyposialie? Hoe kun je medewerkers inzetten bij behandeling van deze doelgroep? Op al deze vragen probeert zij op een interactieve manier antwoord te geven!

WORKSHOP: SPEEKSELSECRETIETESTEN IN DE PRAKTIJK, HOE?

Tijdens deze workshop wordt er geoefend met het zelf afnemen van speekseltesten en het interpreteren ervan. Hoe neem je een speekselsecretie test af en stel je vast of er daadwerkelijk sprake is van hyposialie?  Wat is de Ph waarde van het afgenomen speeksel? Welke hulpmiddelen kun je inzetten bij de patiënt om het comfort in de mond te verhogen? Welke preventieve middelen zijn er? Kun je het afnemen van een speekselsecretie test declareren bij de patiënt en wat zijn de eventuele voorwaarden? Na de workshop kun je meteen aan  de slag in de eigen praktijksetting!

Mariëtte Lokken is in 1997 afgestudeerd in Utrecht als mondhygiëniste. Tevens heeft zij de opleiding tot Kindertandverzorgende gevolgd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zij heeft altijd in algemene praktijken gewerkt, waar haar aandacht voornamelijk uitgaat naar de behandeling van speciale doelgroepen (bijvoorbeeld patiënten met autisme, angstige kinderen, ouderen). Na een flink aantal jaren werkervaring is zij in contact gekomen met het onderwijs. Sinds ongeveer 6 jaar geeft zij verschillende opleidingen en cursussen bij Dental Best Practice voor zowel de preventie, paro preventie assistent en mondhygiënist. Ook bezoekt zij regelmatig een verpleeghuis. Naast de behandeling van de geriatrisch patiënt verzorgt zij scholing op mondzorg gebied voor verpleegkundigen en verzorgenden. Zij ziet het als een missie om de preventieve en curatieve mondzorg soepel samen te laten werken, zodat de patiënt zo goed mogelijk behandeld wordt!