Luuk Crins
Lezing: Slijtage, een mixage van bagage of puur zuur?
Iedere tandarts wordt dagelijks geconfronteerd met gebitsslijtage. Gebitsslijtage is voor een grote groep mensen geen (klinisch) probleem. Helaas is dit wel zo voor een andere groep patiënten. Wat hebben die patiënten gemeen of waarin verschillen deze patiënten? Drinken die allemaal vaak frisdrank?
Als mondzorg professional is het belangrijk om de oorzaken van gebitsslijtage te kennen en te herkennen. De wijze waarop tanden en kiezen gesleten zijn kunnen u vertellen welke factoren (waarschijnlijk) dominant zijn geweest in het ontstaan van gebitsslijtage. Ik zal alvast een tipje van de sluier oplichten; zuur staat centraal!
In mijn voordacht neem ik u ook graag mee in de wisselwerking tussen algemene gezondheid en gebitsslijtage. Het is belangrijk om zowel de algemene gezondheid als de mondgezondheid van patiënten te bewaken. Het opsporen en behandelen van medische aandoeningen, die de mondgezondheid beïnvloeden, draagt bij aan het behoud van een gezond gebit op de lange termijn. Andersom kan het vroegtijdig herkennen van gebitsslijtage bijdragen aan een betere algemene gezondheid. In het tweede gedeelte van de voordacht wil ik ingaan op de restauratieve behandeling van gebitsslijtage. Wanneer moet er dan worden ingegrepen? Hoe kan er worden ingegrepen? Ik bespreek de meest recente uitkomsten van het Radboud Tooth Wear Project en spiegel deze aan uitkomsten van andere onderzoeksgroepen (in Europa).

Luuk Crins (1991) is in 2017 afgestudeerd als tandarts aan het Radboudumc in Nijmegen. Kort na het afstuderen is hij begonnen met een promotie traject binnen het ‘Radboud Tooth Wear Project’. Tijdens zijn promotie traject heeft Luuk klinisch onderzoek gedaan naar verschillende restauratieve behandelingen van gebitsslijtage, waardoor hij ruime ervaring heeft opgedaan met het klinisch management van deze patiëntengroep. In 2024 is hij gepromoveerd aan het Radboudumc op de (restauratieve) behandeling van deze patiëntengroep. Na zijn promotie is Luuk betrokken bij diverse onderzoeksprojecten en bij het postacademisch onderwijs.
Als chef de clinique van de kliniek voor gebitsslijtage combineert hij onderzoek, onderwijs en patiëntenzorg. Naast zijn aanstelling op de universiteit is hij werkzaam als algemeen practicus in een verwijs- en groepspraktijk MondzorgOost in Nijmegen. Hier richt Luuk zich op de adhesieve en reconstructie behandeling van gebitsslijtage en op functionele esthetische tandheelkunde.