KNMT Friesland

Lotte Beumer

Lezing: Kwetsbare patiënten met een kwetsbare botgenezing: hoe herken je ze en wat te doen?

In uw tandartspraktijk bevindt zich een groep patiënten met een kwetsbare botgenezing. Kwetsbare botgenezing wordt veroorzaakt door medicatie (zoals bisfosfonaten, denosumab en anti-angiogenese medicatie) of radiotherapie in de voorgeschiedenis.

De patiënten lopen risico op complicaties zoals MRONJ en osteoradionecrose. Patiënten zijn zich hier zelf vaak niet of onvoldoende van bewust, u dient daarom als tandarts alert te zijn om deze kwetsbare groep tijdig te herkennen.


Voor een deel van deze patiënten is behandeling in de algemene tandartspraktijk verantwoord mits u de juiste voorzorgsmaatregelen treft. Een deel van de patiënten dient vanwege het hoge risico op complicaties verwezen te worden naar een MKA-chirurg alwaar behandeling uitgevoerd kan worden. Bij een laatste groep is het risico op complicaties dermate hoog dat ingrepen in het bot zoveel mogelijk vermeden dienen te worden.

Deze patiëntengroep kent dus een aantal uitdagingen. In de voordracht zullen praktische handvatten worden gegeven om met deze uitdagingen om te gaan. Na de voordracht:

  1. kunt u patiënten met mogelijk kwetsbare botgenezing herkennen;
  2. kunt u efficiënt in kaart brengen in welke categorie de patiënt valt (laag, middel of hoog risico);
  3. kunt u met vertrouwen een deel van de patiënten veilig in eigen praktijk behandelen;
  4. kunt u efficiënt de juiste patiënt verwijzen naar de MKA-chirurg;
  5. en kunt u deze patiënt globaal voorbereiden op de behandelopties. Kortom: de juiste zorg voor uw patiënt op de juiste plek!

Lotte Beumer heeft tandheelkunde en geneeskunde gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. De specialisatie tot kaakchirurg heeft zij in het Universitair Medisch Centrum Groningen gevolgd. Sinds 2021 is Friesland haar thuisbasis met haar gezin en is zij onderdeel van de maatschap MKA-chirurgie Medisch Centrum Leeuwarden/ Antonius Ziekenhuis Sneek en de verwijspraktijk voor implantologie Omnimed.

Lotte heeft als aandachtsgebieden binnen de kaakchirurgie de orale pathologie, de implantologie en de obstructieve speekselklieraandoeningen. Lotte is tevens als onderzoekster verbonden aan het Amsterdam Universitair Medisch Centrum. Lotte heeft >10 jaar ervaring in het geven van onderwijs en voordrachten, en doet dat met veel plezier.